Preskoči na sadržaj Preskoči do navigacije
accessibility_new
title title title
Veličina fonta
pattern Disleksija font width Veći razmak link Označi poveznice
invert_colors Kontrast visibility_off Invert shield Crno/bijelo
Putnici Poslovni

Projekt SITE

Projekt "SITE" - ID PROJEKTA: ITHR0200313 ("Oblikovanje inkluzivnih turističkih iskustava") odobren je za financiranje u sklopu programa prekogranične suradnje Program Interreg Italija-Hrvatska 2021.-2027. koji se financira iz Europskog fonda za regionalni razvoj (ERDF) u okviru okvir Europske teritorijalne suradnje koji podupire prekograničnu suradnju kroz programe i projekte.

Zračna luka Dubrovnik d.o.o. (DBV) jedan je od 8 partnera na projektu, a vodeći partner projekta je Sveučilište u Trstu (UNITS) iz Trsta, Italija.

U Europi, kao i u programskom području, 25% odraslog stanovništva ima neki oblik invaliditeta, a indeks starosti je 136 starih osoba na svakog 100 mladih, a te brojke se povećavaju. Štoviše, gotovo se svi prije ili kasnije tijekom života susretnu,  izravno ili neizravno,  s poteškoćama vezanim uz trajne invalidnosti, privremene ili u danim okolnostima, s rizikom da budu isključeni iz punog sudjelovanja u društvu i iz putovanja zbog nedostatka dostupnih informacija, usluga i objekata. Sve veća potražnja za pristupačnim turizmom, koji  prilagođen za smještaj najvećeg broja ljudi, predstavlja ključni pokretač za ovaj gospodarski sektor i velika je poslovna prilika: uključenost turističkih odredišta omogućuje da se proširi i diverzificira broj kupaca (uključujući osobe s posebnim potrebama i potrebama vezanim za obitelji, djecu, starije osobe i osobe s invaliditetom) i prevlada sezonalnost turističkih tokova.

Projekt "SITE" ima za cilj povećati atraktivnost turističkih odredišta u programskom području i poticati turizam tijekom cijele godine kroz prekogranično širenje kulture Univerzalnog dizajna (UD) u turističkom ekosustavu promicanjem društvene uključenosti, sudjelovanja i dijeljenja, također koristeći ICT za smanjenje prepreka (arhitektonskih, osjetilnih, komunikacijskih) koje ograničavaju pristup osobama s invaliditetom ili drugim potrebama, kao obiteljima i starijim osobama, te je naklonjeno nediskriminirajućim rješenjima.

Konačni cilj projekta je razvoj metodologije za primjenu načela Univerzalnog dizajna u turističkim mjestima, zahtijevajući analizu za određivanje održivosti iz perspektive ekonomskog utjecaja i utjecaja sudionika.

Partnerstvo u projektu "SITE" kombinira komplementarnu stručnost osam institucija smještenih u Programsko područje, četiri u Hrvatskoj i četiri u Italiji. Partnerstvo se sastoji od dva sveučilišta (Sveučilište u Trstu - UNITS i Sveučilište u Rijeci, Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu - FTHM), dvije općine (Općina Fano i  Grad Šibenik), dva mala i srednja poduzeća (Arcadya d.o.o. - CMI i Veasyt d.o.o.), zračne luke Dubrovnik (Zračna luka Dubrovnik d.o.o. - DBV), te neprofitne agencije za teritorijalni razvoj, u ovom slučaju, Grada Dubrovnika (Dubrovačka razvojna agencija DURA d.o.o.). 

U projekt su uključene i 3 pridružene organizacije (dvije iz Hrvatske i jedna iz Italije): Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske, Turistička zajednica grada Šibenika i Forum jadranskih i jonskih gradova – FAIC.

Projekt je započeo 1. ožujka 2024. te traje ukupno 30 mjeseci. Uvodni sastanak projekta SITE  održan je u Trstu, Italija 19. i 20. ožujka 2024.

Ukupan budžet projekta je 2.076.609 EUR od čega je iznos sufinanciranja bespovratnim sredstvima iz Programa Italija-Hrvatska 2021.-2027. kroz Europski fond za regionalni razvoj (ERDF) po stopi sufinanciranja od 80%, odnosno 1.661.287 EUR.

Ukupni budžet Zračne luke Dubrovnik za projekt iznosi 250.000 EUR, od čega je 200.000 EUR sufinanciranje iz ERDF-a.