Preskoči na sadržaj Preskoči do navigacije
accessibility_new
title title title
Veličina fonta
pattern Disleksija font width Veći razmak link Označi poveznice
invert_colors Kontrast visibility_off Invert shield Crno/bijelo
Putnici Poslovni

Tekućine

Nove mjere zaštite za tekućine

Informacija o tekućinama

Sukladno propisima Europske unije, od 31. siječnja 2014. u zračnim lukama EU-e započet će se provoditi zaštitni pregledi tekućina kupljenih u duty-free trgovinama u bilo kojoj zračnoj luci ili zrakoplovu, pod uvjetom da su pakirane u sigurnosne vrećice koje se dobiju na prodajnim mjestima.
Da bi tekućine kupljene u duty-free trgovinama mogle proći kroz kontrolnu točku moraju biti zatvorene u navedenim sigurnosnim vrećicama, a potvrda o kupnji (obično račun) mora se jasno vidjeti u vrećici, te se na njoj mora nalaziti oznaka zračne luke ili zrakoplovnog prijevoznika u kojoj je proizvod kupljen.
Sigurnosna vrećica se ne smije otvarati do krajnje destinacije, osim kada je otvara službeno osoblje zračne luke u svrhu zaštitnog pregleda proizvoda u njoj.
U slučaju da nastavljate putovanje, molimo da o tome obavijestite sigurnosno osoblje na kontrolnoj točki, kako bi se kupljeni proizvod zapakirao u novu sigurnosnu vrećicu.

Zračna luka Dubrovnik
Služba sigurnosti

Dodatne informacije o tekućinama

Isključivo određene tekućine mogu biti nošene u ručnoj prtljazi, te moraju biti zasebno podvrgnute zaštitnom pregledu. To se odnosi na sve tekuće proizvode, uključujući gelove, sprejeve, paste, losione, pjene, kreme, mermelade, topljene sireve, tekuće / krute smjese i ostale predmete sličnih karakteristka koji su u tekućem stanju na sobnoj temperaturi.

Tekućine kupljene u duty-free trgovinama:

  • Od 31. siječnja 2014. tekućine kupljene u duty-free trgovinama na bilo kojoj zračnoj luci ili zrakoplovu mogu bi nošene u ručnoj prtljazi.
  • Tekućine kupljene u duty-free trgovinama odmah nakon kupnje moraju bi zapakirane u sigurnosnu vrećicu sa crvenim rubom, zajedno sa računom.
  • Ne otvarajte sigurnosnu vrećicu do krajnje destinacije.
  • Sigurnosno osoblje zračne luke može otvoriti sigurnosnu vrećicu u svrhu zaštitnog pregleda proizvoda. U slučaju da nastavljate svoje putovanje, obavijestite o tome sigurnosno osoblje, kako bi se kupljeni proizvod zapakirao u novu sigurnosnu vrećicu.

Ostale tekućine:

  • DOPUŠTENO: Tekućine u ambalaži do 100 ml ili manje zapakirane u plastičnoj prozirnoj vrećici od 1 litre.
  • DOPUŠTENO: Medicinski i posebni prehrambeni proizvodi (npr. dječja hrana), koji se moraju konzumirati tijekom puta, također podliježu zaštitnom pregledu. Provjera autentičnosti može biti zatražena.
  • NIJE DOPUŠTENO: Sve ostale tekućine moraju bi smještene u predanoj prtljazi.

U zračnoj luci:

  • Tekućine pripremite zasebno od ostale ručne prtljage za zaštitni pregled.
  • Iznimno, sigurnosno osoblje može otvoriti tekući proizvod u svrhu zaštitnog pregleda.
  • Iznimno, zbog sigurnosnih razloga, tekući proizvod može biti odbijen.