spacer

logo
U sklopu realizacije projekta Razvoj Zračne luke Dubrovnik sufinanciran sredstvima Europske Unije, putem Operativnog programa Konkurentnost i kohezija realizirana je instrumentalna procedura prilaza i slijetanja zrakoplova. Navedeno podrazumijeva i noćno letenje iz pravca istoka što do sada, već 50 godina, nije bilo moguće.

Uz potporu Hrvatske kontrole zračne plovidbe i Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo, Zračna luka Dubrovnik je osigurala preduvjete za sigurno letenje u svim uvjetima i do sada je nekoliko zračnih prijevoznika letjelo sukladno izrađenoj proceduri. U Zračnoj luci Dubrovnik se nadaju da će uskoro i Croatia Airlines moći letjeti po ovoj naprednoj proceduri.

Ovo je prva takva procedura u Republici Hrvatskoj bazirana isključivo na GPS tehnologiji i omogućuje znatno preciznije i sigurnije slijetanje. Kod dizajniranja procedure trebalo je zadovoljiti mnoge operativne zahtjeve, između ostalog zadržati se unutar granica RH što je predstavljalo izazov s obzirom na sigurnosne standarde i kriterije kod dizajniranja procedure.

Procedura je službeno stupila na snagu 6. prosinca 2018. i od tada se redovito koristi za nesmetano odvijanje operacija slijetanja u Zračnu luku Dubrovnik.

VIDEO: LDDU procedura

Đurovića špilja

djurovica-spilja mid

DBV Info

dbv-info2