• bg1
  • bg2
  • bg3
  • bg4

Potpisani ugovori sa Zračnom lukom Dubrovnik za realizaciju projekta „Razvoj zračne luke Dubrovnik“

DUBROVNIK, 22.05.2015.

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić i direktor Zračne luke Dubrovnik Roko Tolić potpisali su danas Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava u iznosu od 1.114.694.605,00 kuna, kojim će se ZL Dubrovnik omogućiti sklapanje ugovora s izvođačima radova za realizaciju projekta „Razvoj Zračne luke Dubrovnik“. Potpisivanju Ugovora prisustvovali su pomoćnik ministra Luko Vuletić te predstavnici suvlasnika ZL Dubrovnik dubrovačko-neretvanski dožupan Davorko Obuljen, gradonačelnik Grada Dubrovnika Andro Vlahušić i načelnik Općine Konavle Luka Korda. Svečanom trentuku prisustvovali su i voditelj za Austriju, Sloveniju i Hrvatsku iz Opće uprave za Regionalnu politiku i urbanizam Europske komisije Ralph Goulet, te predstavnici JASPERS zajedničke pomoći Europske komisije i Europske investicijske banke.
Prilikom potpisivanja Ugovora ministar Siniša Hajdaš Dončić naglasio je kako će se projekt financirati novcem Europske investicijske banke u okviru tzv. „Junckerova fonda“, a za što nisu potrebna državna jamstva, te da je samim time financijska konstrukcija istog zatvorena. Govoreći o problemu cestovne povezanosti grada Dubrovnika i Zračne luke Dubrovnik, ministar je kazao kako se isti rješava i kroz masterplan  prometne povezanosti županije, koji je u izradi, te najavio skorašnji početak izrade studije izvodljivosti buduće brze ceste Dubrovnik – Čilipi, budući Hrvatske ceste upravo pripremaju za to objavu natječaja.
Direktor Zračne luke Roko Tolić iskoristio je svečanu priliku i zahvalio Vladi RH na podršci, jer se bez njezine pomoći otprije započeti radovi u zračnoj luci ne bi mogli završiti. Ujedno, podsjetio je sve okupljene da se realizacijom projekta dugoročno rješava problem kvalitetne prometne povezanosti grada i županije, a važan je među ostalim i za razvoj turizma na dubrovačkom području.
Gradonačelnik grada Dubrovnika Andro Vlahušić izrazio je zadovoljstvo činom potpisivanja Ugovora te dodao kako se nada završetku svih radova u planiranim rokovima.
Ralph Goulet, predstavnik Opće uprave za Regionalnu politiku i urbanizam Europske komisije, također je izrazio zadovoljstvo dosad učinjenim te zahvalio na uspješnoj suradnji svima koji su sudjelovali na projektu i bez kojih ne bi bio moguć napredak u provedbi istog.
Nakon potpisivanja Ugovora s Ministarstvom pomorstva, prometa i infrastrukture, direktor Zračne luke Dubrovnik Roko Tolić potpisao je Ugovor s izvođačima radova. U ime tvrtke KFK Tehnika d.o.o, koja s tvrtkom Kamgrad d.o.o., čini zajednicu ponuditelja Ugovor za radove na pristanišnoj zgradi dio „C“, potpisao je Emil Krajcarek, direktor te tvrtke. Potpisani Ugovor s izvođačima radova vrijedan je 476.503.472,31 kuna, bez PDV-a, a početak radova očekuje se u lipnju ove godine. Ovaj dio realizacije projekta „Razvoj zračne luke Dubrovnik“, koji se sufinancira iz fondova Europske unije i Operativnog programa 2007 – 2013,  bit će završen do kraja 2016. godine. Gradit će se zgrada putničkog terminala s nadstrešnicom, a novim dijelom zgrade riješit će se dugoročno pitanje putničkog kapaciteta zračne luke. Usto, rješava se i pitanje uspostave novih sustava prtljage, sigurnosti i dobra priprema za uspostavu schengenske granice. Ovo je prvi od 15 ugovora koliko će ih ukupno ZL Dubrovnik potpisati u okviru projekta „Razvoj zračne luke Dubrovnik“ koji će kad bude realiziran u potpunosti za narednih 30-tak godina zadovoljavajuće odgovoriti na buduću potražnju u zračnom prometu dubrovačke regije, poboljšati sigurnost, tehničke i operativne standarde te učinkovitost zračne luke. S obzirom na to da je međunarodna pristupačnost osigurana uglavnom zahvaljujući zračnoj luci, projekt „Razvoj Zračne luke Dubrovnik“ značajno će pridonijeti rješavanju problema prometne izoliranosti ovog područja.

ugovor razvoj